כל הכללים המעודכנים ביחס להוצאת נשק אישי מאת עו"ד נחל אוזלבו:
כל הכללים המעודכנים ביחס להוצאת נשק אישי
מאת עו"ד נחל אוזלבו:
מתקפת הפתע של חמאס על ישובי עוטף עזה ב-7 לאוקטובר 2023 גבתה חיי אדם ופצועים רבים. יישובי עוטף עזה הפכו לזירת קרב ותושבים רבים מצאו עצמם בפניי שוקת שבורה, אובדן אמון, והצורך להגן על עצמם ומשפחתם בכוחות עצמם. מסיבה זו, תושבים רבים מחפשים דרכים להגנה עצמית באמצעות הוצאת רישיון לנשק פרטי.
המצב הביטחוני מעורר פחד וחרדה, ורישיון לנשק עשוי להיות פתרון שיכול לסייע לנו בעת סכנה לחיינו. יחד עם זאת, לא כל אדם יכול להוציא רישיון לנשק. עוד לפני ימי המלחמה שפקדו את מדינת ישראל באוקטובר 2023 המדינה קבעה מדיניות מסוימת להחזקת נשק על ידי אזרחים ועילות שונות להחזקת נשק.
הלחימה בעזה והמצב הביטחוני הביאו איתם לעלייה בהגשת הבקשות לקבלת נשק אישי. על מנת לקבל את הרישיון, יש לעבור תהליך בן מספר שלבים במשרד לביטחון הפנים ולעמוד בתנאים ראשוניים קשוחים, הכולל בדיקת זכאות, מילוי טפסים שונים והכשרה במטווח.
אלה השלבים השונים שתעברו עד לקבלת הרישיון:
שלב ראשון: בדיקת הזכאות להחזקת נשק במחשבון באתר המשרד לביטחון פנים.
על מנת לקבל רישיון עליכם לעמוד בתנאי סף ולהוכיח כי אתם עומדים בקריטריונים המזכים בנשיאת כלי ירייה כמו היותכם בני 21 ומעלה, תושבי או אזרחי ישראל, גיל מתאים ובריאות תקינה. לשם כך יש להיכנס לאתר המשרד לביטחון פנים, רישוי כלי ירייה ולבדוק במחשבון הזכאות את התקיימות הקריטריונים עבורכם.
שלב שני: מילוי טופס בקשת רישיון לנשק.
לאחר שבדקתם את זכאותכם במחשבון, יש להגיש טופס בקשה מקוון באתר המשרד לביטחון פנים, בו תידרשו למלא את הפרטים הנדרשים. בין היתר תידרשו לרשום מהי סיבת הבקשה לרישיון נשק ואת סוג הנשק וכן צירוף מסמכים כמו תעודת זהות והצהרת בריאות.
שלב שלישי: ראיון בלשכת הרישוי:
לאחר הגשת המסמכים הרשות המוסמכת במשרד לביטחון הפנים בודקת את הבקשה, ואם היא מאושרת היא מזמנת את המועמד לרישיון לראיון בלשכת הרישוי. לאחר מעבר הראיון בהצלחה מקבל המועמד אישור מותנה שמאפשר לרכוש כלי ירייה ותחמושת מסוחר מורשה ולבצע אימון ירי. בשלב זה יש לפעול לפי ההוראות הכתובות באישור המותנה ולשלם אגרה שנתית.
כבר בשלב הזה ניתן לשאת נשק כחוק ולהוות חלק מכוחות הביטחון במקרה של אירוע חבלני במרחב הציבורי.
בימים האחרונים, הוועדה לביטחון לאומי אישרה את התקנות המרחיבות את תנאי הסף והתבחינים למתן רישיון לנשיאת כלי ירייה פרטי, באופן שעשוי לקצר את הליכי הבירוקרטיה להוצאת רישיון נשק.
מתחילת מלחמת "חרבות ברזל" נרשם זינוק של מאות אחוזים בבקשות לנשיאת כלי ירייה פרטי יחד עם זאת, עדיין, מדובר בהליך המחייב את מבקש הרישיון לעמוד בתנאי הסף שנקבעו.
בכלל זה, על המבקש להיות אזרח ישראל או תושב קבע בישראל. בעל שליטה בסיסית בשפה העברית ובנוסף, עליו להיות בן 27 שנים לפחות, או בן 21 שנים לפחות אם הוא שירת בצה"ל או בשירות לאומי/אזרחי.
בנוסף, על המבקש להיות נעדר עבר פלילי ולעמוד בתוכנית ההכשרה הנדרשת בהתאם להוראות תקנות כלי ירייה.
החוק מחייב את המבקש גם להיות בריא בנפשו ובגופו, כלומר מי שאיננו סובל ממחלה נפשית או פיזית שעלולה לפגוע ביכולתו לתפקד כראוי עם נשק, ויש לצרף אישור רפואי ייעודי אותו ניתן להוריד באתר של האגף לרישוי כלי ירייה.
לאחר קבלת הבקשה יזמנו אתכם לריאיון אישי טלפוני או פטור מראיון באמצעות מסרון.
בהתאם לתקנות החדשות הורחב מעגל הזכאים לאוכלוסיות הבאות:
- חקלאים - כעת גם חקלאי עצמאי פעיל או בן משפחה מקרבה ראשונה של חקלאי עצמאי פעיל או בן או בת הזוג של בן המשפחה או מי שמועסק על ידי חקלאי עצמאי או על ידי בן משפחתו מקרבה ראשונה או מועסק או חבר באגודה שיתופית חקלאית יכול להגיש בקשה
- שירות בכוחות הביטחון - מעתה גם בוגר צה"ל המחזיק בתעודת לוחם בלבד כפי שנקבע על ידי צה"ל, כל עוד לא חלפו 20 שנים מיום השחרור מסדיר או משירות מילואים פעיל או מיום שהחזיק רישיון לכלי יריה יכול להגיש בקשה.
- ״מקום מגורים״ בישוב או ״מקום עבודה״ או לימודים בישובים שנקבעו לגביהם זכאות - מעתה כל מי שמעל גיל 21 ושירת שנה כלוחם, או ביצע שנתיים שרות צבאי, או לחילופין שנתיים שירות אזרחי, או אישה ששירתה שנה שירות בצבאי או שירות אזרחי ומרכז חייו, עבודתו במרבית השבוע או לפחות יומיים לימודים בשבוע מתקיימים במקום מגורים אשר לגביו המליצה משטרת ישראל כי מגורים במקום זה מצדיקים רישיון לכלי ירייה פרטי.
- עולים חדשים - כל עולה מכוח חוק השבות ראשי להגיש בקשה מיידית בתבחין "מקום מגורים״ המתייחס לישובים שנקבע לגביהם, זאת ללא המתנה של שלוש שנים מיום עלייתו ארצה.
- עובדים ומתנדבים בגופי ההצלה - מתנדבי מד״א בעלי ותק של שנה יכולים להגיש בקשה לקבלת רשיון לנשיאת כלי ירייה פרטי.
- הוספת אוכלוסיית שוטרים וכבאים - מתנדבים לתפקיד לוחמי אש (כבאים) ועובדים שפרשו מעבודתם בתפקיד לוחמי אש ועבדו בכבאות והצלה לישראל במשך שנתיים לפחות, יוכלו לקבל רישיון כל עוד הבקשה הראשונה הוגשה תוך 30 ימים, מיום סיום עבודתם ברשות הארצית לכבאות והצלה, כל עוד החזיקו ברישיון כלי ירייה מתוקף תבחין זה בתקופת עבודתם ובקשתם הוגשה לפני סיום תוקף הרישיון לפי התבחין.
- אוכלוסיות נוספות שעומדות בתבחינים לקבלת רישיון נשק - מורה דרך, כבאי, מדריך ירי, ספורטאי יורה פעיל, צייד, וטרינר, בעל היתר תקף להובלת חומרי נפץ, מדביר.
כיצד מקבלים רישיון נשק?
על מנת לקבל רישיון נשק, יש להגיש בקשה ללשכת רישוי כלי ירייה במשרד לביטחון הפנים. הבקשה צריכה לכלול את המסמכים הבאים:
- טופס בקשה לרישיון נשק.
- תעודת זהות או דרכון.
- תעודה המעידה על שירות צבאי או לאומי/אזרחי.
- אישור רפואי המעיד על בריאות נפשית ופיזית.
- אישור על השתתפות בקורס ירי.
לאחר הגשת הבקשה, היא תבחן על ידי פקיד רישוי כלי ירייה. אם הבקשה תאושר, יונפק רישיון נשק לתקופה של חמש שנים בכפוף לתשלום אגרת רישיון על סך 195 ₪
חשיבות בקשת מחיקת הליכים פליליים או תיק פלילי:
הליכים פליליים או תיק פלילי פתוח או סגור יכולים להוות מכשול לקבלת רישיון נשק. לפיכך, אם יש לכם הליכים פליליים או תיק פלילי, חשוב לפנות לעורך דין לצורך בדיקה האם ניתן לבקש את מחיקתם.
מה הם תנאי הסף לקבלת רשיון לכלי ירייה?
כאמור, החוק בישראל מאפשר הוצאת רשיון לכלי ירייה לאזרחים מסוימים, שעומדים בקריטריונים הבסיסיים הבאים:
- על מבקש הבקשה להיות אזרח ישראלי או תושב קבע.
- על מבקש הבקשה לדעת את השפה העברית על בוריה – גם מבחינת קריאה וגם מבחינת כתיבה.
- על מבקש הבקשה להיות בגיל של אחרי צבא או אחרי שירות לאומי – מי שלא ביצע שירות עבור המדינה יוכל להוציא נשק רק אחרי גיל 27.
- על המבקש להציג הוכחות לכך שבריאותו תקינה ועליו לעבור הכשרה עם עמידה במבחנים ובתנאי ההכשרה (מבחן עיוני ומעשי הכולל ירי ומטווח).
לאחר עמידה בתנאי הסף, מבקש הרישיון יתבקש לעמוד באחד מהתבחינים הבאים:
- מגורים ביישוב זכאי.
- שירות בכוחות הביטחון.
- בוגרי הכשרה ייחודית.
- שירות בכוחות הביטחון, שעברו הכשרה רובאי 07, קצינים בדרגת סגן ומעלה ונגדים בדרגת רס"ר ומעלה.
- כבאים.
- שוטרים.
- מתנדבים ועובדי כוחות הצלה.
תבחינים נוספים: המלצה פרטנית של המשטרה, קב"ט, מדריך ירי, חקלאי מוכר, מורה דרך, מוביל חומרי נפץ, ציד, מדביר או ספורטאי פעיל.
כמו כן, חבר הכנסת ניר ברקת (הליכוד) הגיש הצעת חוק לאשר רשיון לנשק ללוחמים משוחררים כדי שיוכלו לשאת נשק ולנטרל מחבלים ברחבי המדינה, וזאת לבעלי הכשרה של רובאי 05, ולא רובאי 07 כפי שהחוק מתיר כעת.
המסמכים הדרושים לצורך בקשה להוצאת רישיון נשק:
- הצהרת בריאות חתומה על ידי רופא משפחה
- צילום תעודת זהות וספח
- אישור על שירות צבאי (טופס 830) או אישור שירות לאומי או אזרחי או פטור משירות להזמנת אישורים באתר צה”ל) (באמצעות דפדפן כרום)
- מסמכים נוספים התומכים בנתוני הבקשה לרשימת התבחינים והמסמכים התומכים לתשומת ליבכם, בקשה שתשלח ללא מסמכי תמיכה לא תטופל.
- ההגשה מתבצעת לאחר הזדהות במערכת ההזדהות הלאומית, ומספקת שירות מותאם אישית לאחר רישום קצר וחד-פעמי, תוך אבטחה מקסימלית המגנה מהונאה וגניבת זהות.
- לאחר ההרשמה, כניסה לאזור האישי תתבצע באמצעות סיסמה.
- לאחר קליטת הבקשה יישלח מסרון עם מספר הבקשה וזמני הטיפול.
מקווה שהמידע שפורט לעיל עשה מעט סדר בתוך כל השאלות המטרידות והמבלבלות, יש להתעדכן בשינויים כפי שיפורסמו בהמשך על ידי המשרד לביטחון פנים.
בתקווה לימים שקטים, טובים ובריאים לכולנו, ומי יתן ונחזור חזקים יותר, מלוכדים יותר, למציאות חדשה בטוחה ושלווה.